Sunday, March 23, 2008

New York set ovenfra: Top of the Rock


Efter en regnvåd tirsdag beslutter vi os til at spendere onsdagen på MoMA og Top of the Rock. Vi køber en kombinationsbillet til de to attraktioner og slipper 30 dollars per person. Flere penge til alt det andet sjov...

Vi starter med at hæve os 70 etager fra gadeplan op på toppen af the GE Building, som er en del af Rockefeller Plaza. Inden man når til elevatoren, skal man meget igennem. En energisk dame tager billeder af de besøgende siddende på en planke foran en baggrund, der tjener til at efterligne det berømte fotografi af håndværkere, som spiser deres frokost med fødderne dinglende i potentielt frit fald mod den visse død på fortovet flere hundrede meter nede. Vi får også taget et billede, men vælger ikke at købe det, da det mest af alt ligner det, det er: Os siddende på en planke foran en fake sort/hvid baggrund.

Elevatorturen op til 67. etage er forbavsende hurtig, der går maksimalt et minut før vi er helt oppe. Vi får propper i ørene, men turen er behagelig. Elevatorens loft er gennemsigtigt, og skakten er pyntet med blå lys. Der projekteres billeder på det gennemsigtige loft, og der lyder musik fra højttalere.

Udsigten fra 67. etage er fantastisk, men man kan komme endnu længere op. Vi tager en rulletrappe op til næste etage og vandrer det sidste stykke op ad en trappe. Det er muligt at gå hele vejen rundt på etagerne, så man får 360° udsyn over New York. Mest fantastisk ser Empire State Building ud, den er ganske nær, og af naturlige årsager er den jo netop ikke mulig at se fra Empire State Building, hvor man ellers også kan komme op og se det hele fra oven.

Det blæser heftigt på toppen og er lidt koldt. Når man kigger ned på gaden, forekommer oplevelsen ekstra uvirkelig. De velkendte gule taxaer piler rundt som myrer langt, langt nede. Min højdeskræk melder sig, og jeg er glad for den omtrent 3 meter høje glasafskærmning. Panik til trods er det fascinerende at være så højt oppe. På en sommerdag ville man sikkert slet ikke have lyst til at komme ned igen.



















No comments: